Novosti

Pokazna vježba “Izazov 2019”

By 22 Novembra, 2019 No Comments

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jednice Grada Zenica i Samostalne službe za zaštitu i spašavanje Grada Zenica uz podršku Policijske uprave Zenica, Javne ustanove Dom zdravlja Zenica – Službe hitne medicinske pomoći te Crvenog križa Grada Zenica, danas su u zeničkom naselju Odmut uspješno izveli pokaznu vježbu “Izazov 2019”.

Prema scenariju vježbe u naselju Odmut došlo je eksplozije plinovoda, usljed čega je izbio požar u jednom etažnom stambenom objektu, koji se proširio na okolne stambene objekte. Povrijeđeno je više lica, a neka od tih lica zarobljena su požarom na višim spratovima, zbog čega je potrebna njihova hitna evakuacija. Kako je zbog ekspanzije požara došlo do blokade saobraćajnica, teško povrijeđena lica trebalo je evakuisati preko rijeke Bosne u naselje Bilimišće, gdje bi im Služba hitne medicinske pomoći mogla pružiti pomoć i uputiti ih u odgovarajuće medicinske ustanove.

Cilj pokazne vježbe je praktična provjera mogućnosti intervenisanja Profesionalne vatrogasne jednice Grada Zenica, Samostalne službe za zaštitu i spašavanje Grada Zenica, Crvenog križa i Službe hitne medicinske pomoći na visokom objektu u urbanom dijelu grada.

Učesnici su dokazali visok stepen spremnosti i obučenosti da djeluju u kriznim situacijama.

Svrha ove pokazne vježbe je da građanima Zenice, a i uvaženim gostima koji su se odazvali pozivu da prisustvuju izvođenju vježbe, pokažemo da su Grad Zenica i Služba civilne zaštite spremni da odgovore potrebama elementarnih i drugih nepogoda. Grad Zenica je velika finansijska sredstva izdvojio za savremeno opremanje službi zaštite i spašavanja. Naš je cilj da se građani Zenice, ali i gosti osjećaju sigurno i bezbjedno“, rekao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Vježba “Izazov 2019” izvedena je u sklopu obilježavanja manifestacije “Oktobar – mjesec zaštite od požara”.

Text: zenica.ba