Novosti

Implementiran projekat “Vatrogasci bez granica”

By 30 Avgusta, 2020 No Comments
Dobrovoljno vatrogasno društvo Zenica je tokom vikenda (subota i nedelja) implementiralo projekat “Vatrogasci bez granica” koji je podržan u okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost u prostorijama Profesionalne vatrogasne jedinice Zenica. Pored USAID-a partner projekta je Grad Zenica – Služba civilne zaštite.
Ukupno 30 učesnika projekta koji su bili iz BiH, Hrvatske i Srbije, su tokom dvodnevnog boravka u Zenici prisustvovali na 3 radionice koje su bile iz oblasti vatrogastva i razmjene iskustava, zatim su posjetili tvrđavu Vranduk na kojoj im je održan historijski čas te su tako upoznati sa historijom Grada Zenica. Nakon toga je održano takmičenje i pokazna vatrogasna vježba učesnika.
Cilj projekta je bio da se kroz vatrogasnu djelatnost, koja je jedna humana djelatnosti, pošalje poruka za izgradnju mira i povjerenja među građanima svih etnički i vjerskih skupina u BiH, ali i susjednim državama, jer kada se desi požar ili druga prirodna nesreća tada vatrogasci spašavaju životi i imovinu ne pitajući kojoj etničkoj i vjerskoj skupini pripada ugroženi. Posebno takmičenjem i pokaznom vatrogasnom vježbom se to pokazalo jer su učesnici bili raznim etničkih i vjerskih skupina. Kroz sam projekat su se učesnici putem dijaloga upoznali jedni druge o svojim etničkim i vjerskim skupinama kojima pripadaju, te jasno poslali poruku svima da bez povjerenja i razumjevanja se nemože graditi budućnost, te svi skupa preuzimaju odgovornost za budućnost.
“PRO-Budućnost je USAID-ov projekat izgradnje mira i povjerenja među građanima i građankama svih etničkih i vjerskih skupina u Bosni i Hercegovini. Projekat provodi američka humanitarna organizacija Catholic Relief Services CRS, sa partnerima: Caritasom BiH, Institutom za razvoj mladih KULT, Forumom građana Tuzla (FGT), Helsinškim parlamentom građana Banjaluka (hCA) i Međureligijskim vijećem u Bosni i Hercegovini (MRV).”