Novosti

Implementiran projekat “Sanacija, uređenje i čišćenje korita rijeke Kočeve, od MZ Lokvine do O.Š. „Ahmed Muradbegović“ (MZ Stranjani)”

By 2 Februara, 2021 No Comments

U proteklom periodu Dobrvoljno vatrogasno društvo Zenica je implementiralo projekat “Sanacija, uređenje i čišćenje korita rijeke Kočeve, od MZ Lokvine do O.Š. „Ahmed Muradbegović“ (MZ Stranjani)” finansirano od strane Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko – dobojskog kantona.

Glavni cilj projekta je bilo čišćenje korita rijeke Kočeve, od MZ Lokvine do O.Š. „Ahmed Muradbegović“ (MZ Stranjani) u ukupnoj dužini od 3,3 km. Rezultat čišćenja je puno prohodnije korito rijeke Kočeve, što direktno utjeće na smanjenje rizika od izlijevanja rijeke Kočeve iz svog korita, i posljedićno plavljenje objekata koji se nalaze u neposrednoj bilizini rijeke. Podciljevi su zaštita ljudskog zdravlja i prirodnih resursa, kao i podizanje svijesti kod ljudi o važnosti zaštite okoliša. Prolaskom pored korita rijeke Kočeve, koja se nalazi uz regionalni put koji povezuje Zenica i Ovnak vidljiva je zagađenost i neurednost istog, odnosno može se vidjeti smeće i divlje deponije, koji predstavljaju ozbiljan problem za čitav ekosistem, a pogotovo za ljude koji žive na tom području.

Aktivnosti koje su se provodile tokom realizacije projekta:

  • Čišćenje korita
  • Uređivanje obale rijeke
  • Odvoz smeća na propisana mjesta

Realizacijom projekta uređenja i čišćenja korita rijeke Kočeve, od MZ Lokvine do O.Š. “Ahmed Muradbegović” (MZ Stranjani), postignut je cilj podizanje ekološke svijesti i podrške našem životnom okruženju.